Zone fără păr în barbă

Un motiv de îngrijorare destul de frecvent este apariția petelor chelie în zona barbii și a mustaței la băieți. Aceasta este alopecia areata de barbă, o problemă comună despre care merită să știți.

Ce este alopecia areata?

Alopecia areata a barbei: cauze și manifestări

Stresul și anxietatea au fost considerate a fi principalele cauze ale alopeciei. Cauza exactă nu este încă cunoscută, dar cercetătorii cred acum că este o boală autoimună, deși stresul extrem poate provoca căderea părului la unele persoane. În cazul alopeciei areata bearde, globulele albe pătrund în zona bărbiei și provoacă inflamație care perturbă modelul normal de creștere. Acest lucru provoacă slăbirea rădăcinilor și, în consecință, căderea părului.

Declanșatorii care fac ca sistemul imunitar să devină brusc confuz și să atace foliculii de păr din barbă nu sunt bine înțeleși. Ceea ce este clar este că sistemul de apărare al organismului nu este îndreptat împotriva agenților patogeni externi, ca de obicei, ci împotriva propriilor celule. În acest caz împotriva celulelor de păr sănătoase ale barbei în zone foarte limitate. Celulele imunitare vizează direct foliculii de păr, provocând inflamație și slăbind astfel încât creșterea barbii se oprește.

Ce este alopecia areata?

Alopecia areata afectează 1-2% din populație, atât bărbați, cât și femei și copii de toate vârstele. Cu toate acestea, adesea începe în copilărie și adolescență. De obicei, apare brusc și nu este însoțită de cicatrici. În unele cazuri este o pierdere temporară în care, în timp, părul crește din nou. Există însă și altele mai grave în care este ireversibilă.

Originea acestei afecțiuni este autoimună. Sistemul imunitar este responsabil pentru protejarea organismului de orice agent infectios care poate provoca un fel de boala. Când există un defect în el, atacă din greșeală alte părți sănătoase. În acest caz, confundă foliculii de păr (care cresc în familii mici: unitățile foliculare) cu amenințările, modificând astfel ciclul părului, determinându-i să producă păr mai slab care va cădea în cele din urmă.

Alopecia areata este o boală autoimună

În alopecia areata, căderea părului nu este permanentă și nici nu se formează o cicatrice „nerecuperabilă” în zona în care părul a căzut. Într-adevăr, în 50% din cazuri, părul își revine în decurs de un an.

Una din 5 persoane cu alopecia areata are sau a avut o ruda de gradul I caruia li se intampla acelasi lucru, asa ca se stie ca exista un fel de influenta genetica asupra aspectului lor.

IMPORTANT: Pentru probleme medicale este esențial să vă consultați medicul sau farmacistul.


Alte articole despre bărbierit care te-ar putea interesa:

error: