De ce unii bărbați au fire roșii în barbă, dar părul brunet?

Culoarea părului este determinată de cantitatea de pigment eumelanină și feomelanină

Culoarea părului este determinată de prezența și cantitatea a doi tipuri principali de pigment: eumelanina, responsabilă pentru nuanțele mai închise, precum brunet sau negru, și feomelanina, care produce nuanțe mai deschise, de la blond până la roșcat. Combinând aceste două tipuri de pigment, rezultă varietatea largă de culori pe care le observăm la oameni.

Conținutul de pigment determină nuanța de păr

Cantitatea relativă a acestor doi pigmenți în cortexul firului de păr, precum și modul în care aceștia interacționează, determină nuanța specifică a fiecărui fir de păr. De exemplu, o cantitate mai mare de eumelanină produce nuanțe mai închise, în timp ce o cantitate mai mare de feomelanină produce nuanțe mai deschise.

Influența proporției de pigment asupra culorii părului

Fiecare persoană are un amestec unic de eumelanină și feomelanină în părul său, ceea ce explică de ce culoarea părului poate varia atât de mult de la o persoană la alta.

Mutarea genică MC1R controlează producția de pigmenți

Cercetările arată că mutațiile în gena numită MC1R pot afecta producția și distribuția de pigmenți în organism. Aceste mutații pot influența modul în care eumelanina și feomelanina sunt produse și distribuite în foliculii de păr.

Culoarea roșcată a părului rezultă dintr-o combinație de pigment eumelanină marron închis și feomelanină galben-roșcat

În cazul persoanelor cu păr roșcat, eumelanina prezentă în firul de păr este adesea în nuanțe de maro închis, iar feomelanina este în nuanțe de galben-roșcat. Această combinație produce nuanța distinctivă de roșcat pe care o observăm la acești indivizi.

Expresia diferită a genului MC1R în foliculii de barbă față de cei de pe scalp conduce la o combinație diferită de pigment eumelanină și feomelanină

Celulele producătoare de pigmenți din foliculii de păr de pe față, inclusiv cei de pe barbă, pot exprima genele diferit față de celulele de pe alte zone ale corpului, cum ar fi foliculii de păr de pe scalp. Acest lucru poate duce la o combinație diferită de eumelanină și feomelanină în firele de păr de pe față, rezultând astfel în plămădirea specifică a culorii părului în acea zonă

error: